Gebyrer på betalinger: Hvornår er de lovlige?
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Hvornår er gebyrer på betalinger lovlige?

Gennem gebyrer kan du blive bedt om at betale for at betale. Få indblik i reglerne for betalingsgebyrer her.

Foto: Getty Images · 15. marts 2024
Gebyrer på betalinger: Hvornår er de ulovlige?

Gebyrer, når du bruger betalingskort

Forretninger i Danmark og EU må ikke opkræve gebyr for din betaling med Dankort, Visa/Dankort, Visakort, MasterCard og andre almindelige betalingskort, som er udstedt i EU. Det gælder både for fysiske butikker og webshops.

Firmakort er undtaget fra forbuddet. Butikker godt må opkræve gebyr, hvis du bruger et betalingskort, som er udstedt til en virksomhed eller en offentlig organisation.

American Express og Diners Club kan også være undtaget fra forbuddet mod kortgebyrer.

Betaler du med Mastercard, Visakort eller Visa/Dankort i udlandet eller på en udenlandsk onlinebutik, opkræver din bank valutakurstillæg. Gebyret skyldes, at du betaler i en anden valuta. Det er et lovligt gebyr.

Rabatter ved nogle betalingsformer er tilladt, selv om det kan virke som en omvendt form for gebyr. Tilbud om fri fragt ved betaling med Dankort, men ikke med MasterCard, er altså lovligt.

Gebyrer på mobilbetalinger

Betaler du med din telefon? Betalingsapps som eksempelvis MobilePay, Apple Pay og Google Pay er knyttet til dit betalingskort og er derfor omfattet af forbuddet mod kortgebyrer. Men betalinger via din smartphone er ikke altid baseret på kortbetalinger.

MobilePay giver dig mulighed for at lave enten kortbetalinger eller kontooverførsler afhængigt af, hvornår du bruger appen.

Betaler du med MobilePay hos en virksomhed, laver du en kortbetaling, og så er det gebyrfrit at betale med MobilePay.

Betaler du en privatperson ved at overføre penge til deres telefonnummer, er det en kontooverførsel. Det kan koste dig et gebyr, hvis din bank opkræver gebyrer på kontooverførsler.

Gebyrer på indbetalingskort

Betaler du regninger via girokort/indbetalingskort må gebyret ikke være større end de gebyrer, som virksomhederne selv har i forbindelse med anvendelsen indbetalingen.

Andre lovlige gebyrer

Forretninger har lov til at opkræve administrationsgebyr, så længe gebyret fremgår separat fra prisen på din vare. Administrationsgebyrer dækker over eksempelvis opsigelsesgebyrer, oprettelsesgebyrer, leveringsgebyrer og flyttegebyrer.

Faktureringsgebyrer er også lovlige, og det samme er billetgebyrer.

Klag over ulovlige gebyrer

Gebyrer må ikke være urimeligt høje, men skal svare til de udgifter, de dækker.

Køber du et abonnement eller en anden løbende aftale, skal virksomheden varsle dig, hvis de vil opkræve nye gebyrer eller forhøje dem. Du skal have direkte besked i god tid – de må altså ikke bare skrive det på deres hjemmeside uden at gøre dig opmærksom på ændringen. Du kan klage over ulovlige gebyrer. Start med at kontakte virksomheden og forhøre dig om, hvad gebyret dækker over.

Giver virksomheden ikke en tilfredsstillende forklaring, kan du klage til Konkurrence – og Forbrugerstyrelsen. Du klager ved at sende en mail med al information om gebyret til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens mailadresse kfst@kfst.dk.

Forbrugerrådet Tænk mener: Gebyrer kan gøre prisen uigennemskuelig

”Prisen skal være til at stole på. Du skal nemt og hurtigt kunne sammenligne priser på tværs af butikker og virksomheder, og det kan du ikke, hvis du bliver ramt af gebyrer, når du skal til at betale. Gebyrer skal dække over et tilvalg – ellers skal de være en del af vareprisen.”

Rolf Høymann Olsen, forbrugerpolitisk medarbejder i Forbrugerrådet Tænk