Rapsolie - hvad er det?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Hvad er rapsolie?

Rapsolie kan du købe som raffineret rapsolie, som koldpresset eller som rapskimolie. Rapsolie fremhæves ofte for sin fedtsyresammensætning og kan bruges i al slags madlavning.

Sally Jensen · Foto: Getty Images · 30. april 2024
Hvad er rapsolie? flasker med rapsolie og lup

Den gyldne rapsolie produceres ved at udvinde olien fra de frø og skaller, der sidder tilbage på rapsplanten, når den er færdig med at blomstre.

Rapsolier kommer i flere former

Rapsolie kan både fås som raffineret rapsolie og som koldpresset rapsolie

Hvad er raffineret rapsolie?

Raffineret rapsolie er typisk den billigste variant af rapsolie, og mange genkender den nok fra supermarkedernes hylder, hvor den ofte sælges i klare plastikbeholdere med gule og grønne skruelåg. Raffineret rapsolie fremstilles enten ved at varmebehandle frøene, mens de presses, eller ved en kemisk behandling, der bl.a. fjerner nogle af oliens fedtstoffer og forlænger holdbarheden. Ved raffineringen mister olien en del af sin smag og farve. Den raffinerede rapsolie har derfor en forholdsvis neutral smag.

Hvad er koldpresset rapsolie?

Koldpresset rapsolie er, modsat raffineret rapsolie, ikke blevet varmebehandlet. I stedet er olien blevet udvundet udelukkende gennem mekanisk presning ved lav temperatur. Denne metode gør, at både smag, farve, vitaminer og antioxidanter i højere grad er bevaret i den koldpressede rapsolie.

I nogle tilfælde sorteres frøskallerne fra inden presning, så olien kun udvindes af selve frøkernen, også kaldet kimen. Da kaldes det færdige produkt for rapskimolie, som har en mildere smag.

Test af koldpresset rapsolie

Vi har testet koldpresset rapsolie. I testen ser vi på oliernes smag , deres renhed, om de er harske og meget mere. I testen har vi testet rapsolie af både dansk og udenlands raps, samt økologiske og ikke-økologiske olier.

Koldpresset rapsolie har karakteristisk smag

Hvis den koldpressede rapsolie er af en ordentlig kvalitet, vil den have en karakteristisk nøddeagtig smag. Grundet den karakteristiske smag er det ikke sikkert, alle vil synes, at olien er lige anvendelig i alle slags retter og bagværk. Rapsolie kan dog sagtens bruges til alle former for madlavning.

Rapsolie er god til stegning

Rapsolie fremhæves ofte for sit høje indhold af umættede og flerumættede fedtsyrer samt sit naturlige indhold af omega-3 fedtsyrer, og olien kan opvarmes, uden at den udvikler sundhedsskadelige transfedtsyrer, som nogle andre olier gør. 

På grund af indholdet af omega-3 fedtsyrer kan koldpresset rapsolie, særligt ved opvarmning, udvikle en lugt, vi som regel forbinder med fisk. Det er dog helt uskadeligt, og lugten trænger ikke ind i den mad, du steger i olien. Rapsolie kan derudover have en bismag af hø og halm, og hvis olien er decideret dårlig, kan den smage harsk.

Opbevar din rapsolie rigtigt

På grund af det høje indhold af flerumættede fedtsyrer er rapsolie et skrøbeligt produkt, der let kan blive harsk, hvis olien oxiderer. Oxideringen opstår, hvis der kommer ilt i beholderen, og kan yderligere forstærkes eller fremskyndes, hvis olien fx udsættes for direkte sollys.

Derfor bør du opbevare olien et sted, hvor den ikke rammes af solstråler i løbet af dagen. Ligesom med olivenolie har rapsolien bedst af at være i en mørk flaske eller en flaske med uv-beskyttelse. Du bør også vente med at åbne olien, til du skal bruge den, så den ikke unødigt får adgang til ilt.

Masser af dansk rapsolie

Raps kan dyrkes i Danmark, og man kan derfor let finde lokale danske alternativer til fx olivenolie, der importeres fra sydligere egne. Når du køber rapsolie i butikkerne, skal du dog være opmærksom på, at det ikke altid fremgår på flasken, om rapsolien er fra Danmark.

Der er ikke noget krav om, at man skal skrive på flaskerne, hvor rapsen er dyrket. Vi synes dog, producenter bør gøre det, så det er gennemsigtigt for forbrugerne, og så du lettere kan træffe det valg, du synes, er det rigtige.