Undgå PFAS i tæpper
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Undgå PFAS i tæpper

Tæpper og legetæpper til børn kan indeholde PFAS for at gøre overfladen smuds- og vandafvisende. Men PFAS er en gruppe stoffer, som er problematiske for miljøet og sundheden.

Katja Ravn og Claus Jørgensen · Foto: Getty Images · 25. april 2023
tæppe

Tæpper til dit hjem eller sjove og farverige legetæpper til børn kan indeholde de problematiske stoffer PFAS, som tilsættes produkter for at give en smuds- og vandafvisende overflade.

PFAS, som er fællesbetegnelsen for alle fluorstoffer, har mange problematiske egenskaber. De er først og fremmest uønskede for miljøet, fordi er meget svære at nedbryde i naturen, men kan også have en række potentielle negative sundhedseffekter.

Fluorstoffer er sat i forbindelse med sænket immunforsvar, øget kolesteroltal, leverskader, visse former for kræft, abortrisiko, hormonforstyrrelser og lungeskader.

I vores test indeholder fire ud af 15 tæpper og legetæpper PFAS. Et af dem indeholder mindre mængder af stofferne.

Sådan har vi testet tæpper

Forbrugerrådet Tænk Kemi har sendt 15 tæpper - 5 legetæpper og 10 almindelige tæpper - til test for PFAS på et laboratorie.

Tæpperne er testet for total organisk fluor, som betyder det samlede indhold af organiske fluorstoffer (PFAS) i produkterne. Vi har ikke målt for de enkelte fluorstoffer.

Disse tæpper er med i testen

Vi har udvalgt tæpper i danske butikker og på online platforme, som markedsfører sig med at have en smudsafvisende overflade eller effekt.

10 tæpper er markedsført som:

  • Antismudsbehandlet
  • DuPont Teflon behandlet (mod snavs)
  • Plet væk tæppe
  • Fri for PFOA og PFOS

Vi har også udvalgt fem legetæpper købt på platformene Wish, Light in the box, Amazon og AliExpress.

Hvordan undgår du PFAS i tæpper?

Enkelte fluorstoffer er allerede forbudt at anvende, og i Danmark og i EU arbejdes der på et forbud for al ikke nødvendig brug af PFAS.

Imens forbuddet mod PFAS forhandles på plads, anbefaler vi, at du vælger produkter uden fluorstofferne for at undgå udsættelse og yderligere spredning af PFAS i miljøet og i mennesker og dyr.

I tæpper og de fleste andre produkter kan du se efter betegnelser som fri for PFAS, PFAS-fri, PFC-fri, fluorcarbonfri eller fluorfri. Er du i tvivl, kan du spørge i butikken eller producenten bag, om der er PFAS i tæppet.

Disse tæpper indeholder PFAS

I testen indeholder tre ud af 15 tæpper PFAS og får den laveste kemibedømmelse, C-kolben. Et enkelt tæppe indeholder også PFAS, men i mindre mængder og får en middel kemibedømmelse, B-kolben.

De tre tæpper i testen, som indeholder PFAS, er:

  • Danfloor Gulvtæpper Gemini 084
  • Danfloor Gulvtæpper Lunar 072
  • Jemtex Eton Basic - Farve 072 Blå

Danfloor har efter Forbrugerrådet Tænk Kemis test af tæpper oplyst, at de har testet nye versioner af tæpper Gemini og Lunar for PFAS efter samme metode, og laboratoriet har ikke kunnet påvise PFAS i nogen af tæpperne.

Vi har kun testet et udvalg af tæpper på markedet, og kan derfor ikke sige noget om andre tæpper. Men står der på dit tæppe, at det er behandlet med Teflon, så betyder det, at det er PFAS i produktet.

 

Gode råd om tæpper

  • Vælg tæpper uden PFAS. Spørg i butikken eller online, om tæpperne er behandlede med PFAS. Står der, at tæppet er behandlet med Teflon, indeholder det PFAS.
  • Tjek, hvor varen kommer fra, når du køber online. Er det inden for EU, er du beskyttet af EU's lovgivning. Test fra Forbrugerrådet Tænk viser, at online platforme kan sælge produkter, der ikke lever op til gældende EU lovgivning.
  • Brug appen Tjek Kemien til at spørge producenten, om de anvender bestemte fluorstoffer optaget på EU's kandidatliste over særligt problematiske kemikalier.
  • Se evt. efter Oeko-Tex mærket, der stiller krav til afgasning af skadelige kemikalier, herunder visse fluorstoffer. Der er ikke et forbud, men du minimerer din udsættelse for PFAS og en række andre uønskede kemikalier. Fra 2024 vil nye Oeko-Tex godkendelser stille krav til, at der ikke må bruges PFAS.
  • Støvsug et til to gange om ugen.
  • Luft grundigt ud med gennemtræk mindst to gange om dagen. Særligt, når du har nye tæpper. Har du mindre tæpper, er det en god ide at lade dem afgasse udenfor inden brug.
  • Har du allergi, så anbefaler Astma-Allergi Danmark overflader og gulve, der let kan vaskes af, så støvet mest effektivt kan fjernes.